23. maaliskuuta 2016

Istutuspotterot sanomalehdestä ja toivoa kasvunihmeestä

Olen hurahtanut kevääseen! Myönnän ja tunnustan. Ulkona paukkuu asteen parin pakkaset, lunta on nurkat väärällään ja muuttolinnut ovat ottaneet kai jo paluulennon etelään, mutta minä teen kevättä sormenpäät vihreinä.
         Tänään istutin toiset tomaatinsiemenet, korkeammat ja isommat yksilöt potteihinsa. Tein tällä kertaa ne sanomalehdestä, kun tämän kevään puutarha-teemana minulla on "Kokeile uutta ja hämmästy!" , joten tähän teemaan osuvasti tein sitten ns. maatuvat istutusruukut, joista tulevat taimet on helppo siirtää isompiin astioihin ihan noin vain, kun kuppi kerran maatuu.
Tarvitaan
  • sanomalehti, josta leikataan noin 10-15cm suikaleita, riippuen miten korkean ruukun haluaa.
  • pullo, lasi tai muu esine, jonka ympärille voi paperisuikaleet kääriä
  • vettä esimerkiksi lautaselle, jotta pohjataitokset kestävät vähän paremmin kasassa
  • ruukuille jokin reunallinen astia, joka pidättää vettä
 
 
Suikaleet kieritetään pullon ympäri ja taitellaan pohjasta tasaisesti lomittain. 
(Huomasin, että kuvassa oleva vesipullo ei ollut paras mahdollinen muotti, kun muovipullon muodot olivat erikokoisia, enkä meinannut saada tötteröä kunnolla irti, kun pullo olikin paksumpi keskikohdasta. Lasipullo olisi ollut kai järkevämpi vaihtoehto.) 
Taittelin pohjan tasaiseksi ja kun se tuppasi vähän repsottamaan heti kun irti laski niin kastelin pohjan vähän vedessä, jota olin laittanut lasilautaselle. Veden kastellessa sanomalehden, liitos pysyi tai "liimautui" vähän paremmin kiinni. Älä kuitenkaan liota paperia liian kauan vedessä, sillä sanomalehti pehmenee nopeasti ja pohja menee puhki... nimimerkki, kokeilin sitäkin!
Sitten asettelin valmiit ruukut vanhaan istutuslaatikkoon vieriviereen. Tässä on hyvä mainita se, että astia mihin nämä "ekoruukut" laittaa pitää olla umpipohjainen, sillä kastellessa nämä ruukut eivät ole varmimpia pitämään vettä, joten alla saisi olla semmoinen astia, missä on vähän reunaa ja umpipohja.
Ja sitten vaan mullat ja siemenet ruukkuihin ja kasvunihmettä odottelemaan! Laitoin vielä kylvöksen päälle muovikelmua, että kosteus pysyisi paremmin ja olisi vähän lämpöisemmässäkin, itäisivät paremmin. Katsotaan nyt moniko nostaa päätään. Pitäisi vaan saada ilma plussan puolelle, sillä en voi kovin kauan pitää torppaa kasvihuoneena, vaan pitäisi saada taimet vahvistumaan tuonne grillikatoksen suurten ikkunoiden ääreen. Eli nyt ne kevään lämmöt olisivat ihan tarpeen!
Multa ja idätykset! Kevättöitä parhaimmillaan! Kasvakaa, pienet tomaatit, kasvakaa! ♥

2 kommenttia:

  1. Olen pitkästä aikaa innostunut puutarhahommiin ja olisi 8 pussia erilaisia siemeniä kylvettävänä. En vain raski ostaa noita maatuvia kippoja kaupasta, kun niitä tarvitaan paljon. Tämä ideasi on loistava! Ratkaisit juuri ongelmani :) Ps. hyvinkö kestivät istutukseen saakka?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa ja anteeksi, kun vastailen vasta nyt, kevät vei mennessään ja minä vain vikisen tässä!
      Kiitos kommentistasi ja ihanaa kun sait vinkistäni avun. Tulehan kertomaan miten sujui?
      Omien pottieni kanssa meni hyvin. Ehkä vähän liiankin hyvin, sillä vaikka pohja pehmeni hyvin kasteluiden takia niin minun piti istutusvaiheessa repiä vähän sanomalehteä potin kyljistä auki ettei olisi estänyt kasvua liiaksi.
      Nykyään tehdään sanomalehdetkin niin hyvästä paperista, ettei se ihan salamana maadu! Eli todella hyvin minun kokeiluni ainakin sujui kestävyyden kannalta. Toivottavasti sinäkin onnistut! ♥
      Kiitos vielä kommentistasi ja mahtavaa kevään odotusta. Varoituksen sana, puutarhahommat ovat sellaisia, että kun niihin kerran ryhtyy, niin koukuttuminen on varmaa! Onnea keväthuumaan!

      Poista